Mavi şehir Chefchaouen

FAS TURU(2.)BÖLÜM

  FAS’IN, EN ÇOK İLGİ ÇEKEN YERLERİNDEN BİRİ: MAVİ ŞEHİR – ŞAFŞAVAN (CHEFCHAOUEN) – MAVİ İNCİ

   ASLINDA GÜVENLİK AMACI İLE KA’ALA DAĞININ BOYNUZA BENZEYEN İKİ ZİRVESİ ARASINDAKİ ENGEBELİ BÖLGEYE KURULMUŞ BİR KASABA!

RİF DAĞLARININ YAMAÇLARINA YERLEŞMİŞ ŞAFŞAVAN

    BİR YANDAN KENDİNE HAS MAVİ RENKLERİ, DİĞER YANDAN ENDÜLÜS TARZINI ANIMSATAN MİMARİSİ İLE İNSTAGRAM DÜNYASINDA EN ÇOK PAYLAŞIMI YAPILAN DOKUZUNCU YER!

BİZ DE İNSTAGRAM’DAKİ BU AKIMA KATKIDA BULUNDUK 😉

SON DÖRTBUÇUK YILDIR KARAVAN HAYATINI TERCİH EDİYORDUK, BU DÖNEMDE İLK KEZ KATILDIĞIMIZ BU TUR BİZİM İÇİN ÇOK FARKLI BİR DENEYİM OLDU!

ORTAMIN MAVİSİ İLE GÖKYÜZÜ ADETA BİRLEŞİYOR!

ŞAFŞAVAN, EN ÇOK MERAK ETTİĞİMİZ YERLERDEN BİRİYDİ. 224 KİLOMETRE OLMASINA KARŞIN OTOBÜSLE 5 SAATE YAKIN SÜREN BİR YOLCULUK YAPTIK.

“MAVİ İNCİ” FAS’IN KUZEY BATISINDA, AKDENİZE YAKIN BÖLGEDE YER ALIYOR. BU YÜZDEN İKLİMİ VE TARZI, ÜLKENİN GÜNEYİNDE KALAN KISMINA GÖRE ÇOK FARKLI…

ŞAFŞAFAN’I İLK GÖRDÜĞÜMÜZ AN!

    KENTE GİRERKEN HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIĞIMIZI ÖNCELİKLE SÖYLEMELİYİZ. ÇÜNKÜ ŞEHRİN SONRADAN GELİŞEN KISMININ, DÜNYACA ÜNLÜ “MAVİ İNCİ” İLE HİÇ BİR ALAKASI YOK!

   FARKLI YAPISI İLE DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKEN ŞAFŞAVAN’A GİRERKEN BEKLENTİNİZİ YÜKSEK TUTMAYIN…

ŞEHRE UZAKTAN BAKINCA BEKLENTİLERİNİZİ KARŞILAYAN BİR GÖRÜNTÜ GÖREMİYORSUNUZ

FAS’TA EN ESKİ YERLEŞİM BİRİMLERİNE “MEDİNA” DENİYOR.

Şafşavan’ın Medinasına girene kadar, o güzel ve çok farklı ortamı göremiyorsunuz! Fiziki zorunluluklar nedeniyle tur otobüsümüzü uzak bir noktada bıraktıktan sonra, meraklı gözlerle çevremize bakarak, Şafşavan Medinasına doğru yürüdük.

ULU CAMİ’NİN MERDİVENLERİ VE HAMAM MEYDANI

Dar sokaklardan geçer geçmez bizi İspanya’nın güneyindeki kasabaları anımsatan “hamam meydanı” karşıladı. Bir tarafında altıgen minaresi, alışılmadık mimarisi ile ulu cami var.

Ortada yüksek ağaçlar,diğer tarafta ise kafe ve restoranları, dağın yamacına doğru da  kaleyi andıran yapılar…

KASBAH’TAN ZİRVEYE BAKIŞ

KASBAH’TAN MEYDANA BAKIŞ

Hepsi pek güzel. Ama mavi şehri hala göremedik!  Rabat’taki gezimizin  ardından çıktığımız yol bizi hem yormuş, hem de acıktırmıştı!

FAS’IN GELENEKSEL YEMEĞİ YA DA GELENEKSEL PİŞİRME YÖNTEMİ; TAJİN

Mavi şehrin labirente benzer sokaklarını arşınlamadan önce karnımızı doyurmalıydık. Fas’ın geleneksel güveç yemeği Tajin’i ilk kez burada tattık. Tavuk eti eşliğinde bol sebzeli Tajin, altta meşe kömürü ile ısıtılan konik bir toprak kapta pişiriliyor. Lezzeti bize pek uzak değil, ancak baharatı biraz yoğun!

FAS’IN HER KÖŞESİNDE TAJİN’LERİ GÖREBİLİRSİNİZ

Aynı duyguyu, Fas’ta göreceğimiz diğer şehirlerdeki öğle yemeklerinde farklı versiyonlarla yaşayacaktık. Hatta ekibin genç elemanları Ait Benhaddou’da “yeterrrr, Tajin’den başka yiyecek bir şey yok mu bu ülkede…” şeklinde isyana bile yaklaşacaktı 😉

ARTIK ORADA DEĞİLLER AMA YAHUDİ TOPLUMUNUN ETKİSİ BU ORTAMI YARATMIŞ

Konumuza dönelim. Şafşavan, 1471’de Portekiz istilasına karşı koyanların kurduğu küçük bir kasbah(kale).  Ardından İspanya’da Granada bölgesinin Haçlılar tarafından yeniden fethedilmesi üzerine oradan kaçan yahudi ve müslümanların bir kısmı Şafşavan’a yerleşmiş.

Mimari tarzın Granada’daki eski evleri andırmasının sebebi bu!

Şafşavan’ın labirente benzeyen, iç içe geçmiş daracık sokakları ve dip dibe evleri, kemerli sokakları insanı rüya aleminde gibi hissettiriyor!

Tabii bu tarzın asıl sebebi savunma. Bundan yüzyıllar önce Şafşavan’a saldırmak için gidenlerin, bu ortamda ne kadar zorlandıklarını tahmin edebilirsiniz.

Ara sokaklarda kaybolmak çok kolay. Bir arada durmak ise tam tersine zor! Böylece evlerin üst katlarından yapılan savunma da tabii ki çok etkili oluyordu!

Bir zamanlar savunma amacı ile yapılmış olsa da şimdi bir yandan romantizmi, öte yandan mistisizmi yaşatan bir ortam…

DAR SOKAKLARIN ÇOĞU TÜNELİ ANDIRAN KEMERLERLE EVLERİ BİRBİRİNE BAĞLIYOR

ŞAFŞAVAN NEDEN MAVİ?

Bu konuda ileri sürülen birkaç fikir var. Öncelikle şehir ilk kurulduğunda duvarlar böyle masmavi değil, ağırlıklı olarak beyaz badanalıymış. Yahudi inancında kutsal renk sayılan Mavi, gökyüzü ve cenneti sembolize ediyor. Bu yüzden, buraya yerleşen Yahudiler inançları uyarınca her yeri maviye boyamaya başlamış. Daha sonra bu akım tüm şehri kaplamış. Popüler bir başka söylentiye göre ise mavi renk, sivrisinek ve haşareleri uzak tutuyor. Üçüncü bir teori ise, yerel halkın mavi rengin evleri daha serin tuttuğuna inanması yolunda.

KAPILAR GÖZ ALICI GÜZELLİKTE!

Bu arada Şafşavan medinasını gezerken mavilikler arasında şirinlerin(smurfs) iyi kamufle olabileceğini düşünmedim değil! Sanki onların köyünde geziyorduk, tek eksiği ormandı…

ŞİRİNLERİ BEKLEYEN KEDİLER…

Şafşavan’ın Berberi dilinde sözlük anlamı “Boynuzlara bak”!  Rif sıradağlarının bir parçası olan Ka’ala dağının boynuza benzeyen iki zirvesinin yamaçlarına kurulduğu için şehre bu isim verilmiş. Kaldığımız otelden zirveye bakınca bu tanımlamanın doğruluğunu gördük!

Görebileceğimiz her köşesine gitmek için küçücük kasabada kilometrelerce yürüdük. Böylece bol bol fotoğraf çektik!

Kentin dokusuna yakın tarzdaki otelimize ulaşır ulaşmaz ayaklarımızı uzatıp olabildiğince dinlendik. Çünkü hem tarih, hem din, hem de kültür açısından en önemli şehirlerinden “Fes” bizi bekliyordu. Rabat ile başlayan yolculuğumuzun üçüncü durağını görmek için can atıyorduk!

FES

Bu yazıda yer veremedik ama Şafşavan’ın çevre güzellikleri de görülmeye değer!

Yine 5 saat sürecek yol ve manevi başkent Fes’te görülecek çok sayıda “otantik” yer için güç topladık… Bu arada “Mavi İnci” Şafşavan’ın gece görüntüleri de pek güzeldi!

Sırada FES var!

YANITINIZI BIRAKINIZ